Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Kræftbehandling i verdensklasse på Herlev Hospital

Herlev Hospitals otte nye stråleapparater vil blandt andet betyde mere effektive, men også færre behandlinger for visse gruppe af kræftpatienter.

Kræftbehandlingen i Region Hovedstaden rykker op i den absolutte verdenselite, når i alt 17 nye stråleapparater flytter ind på både Herlev Hospital og Riget.

Faktisk er to af dem allerede installeret på begge hospitaler, hvor de bliver sat i gang fra 30. april.

»Med den installation har Herlev og Riget pt. det bedste udstyr i verden«, fortæller cheffysiker i Stråleterapien på Herlev Hospital, Brian Holch Kristensen.

Ifølge ham skal der i Herlev installeres otte nye apparater, hvorfor man kommer op på 10 i alt, et apparat mere end i dag.

Forbedrer behandlingen

De nye beboere er ikke alene en tiltrængt udskiftning af den eksisterende maskinpark, hvoraf 70 procent er over 10 år gamle. De er også en opgradering, og det kommer kræftpatienterne til gavn, forklarer cheffysikeren.

Især et af apparaterne skiller sig ud. Her er der nemlig tale om en kombineret strålekanon og MR-scanner.

»Det betyder, at vi kan  tracke kræftknuden i realtid mens vi strålebehandler. I dag bruger vi alle mulige laser- og kamerasystemer for at sikre, at patienten får strålebehandlingen det rigtige sted«, fortæller han og tilføjer, at det gælder de tumorer, der bevæger sig.

LÆS OGSÅ: Elever skal løbe 2730 meter for kræftsagen

Altså kræftknuder i blandt andet maveregionen, som flytter sig med for eksempel vejrtrækningen.

»Dem forsøger vi at ramme så præcist som muligt, men  med det nye apparat kan vi kigge direkte ind i patienten  og ramme med millimeters præcision«, forklarer Brian Holch Kristensen.

Det betyder, at man kan give strålebehandling, der for eksempel ikke rammer det raske væv, hvilket kan ske i dag.

Færre behandlinger

Af samme årsag kan man nøjes med færre behandlinger. Måske 1-3 gange mod i dag, hvor der kan være tale om 20 til 30 behandlinger.

»Nogle af de patienter, der har de bevægelige tumorer som for eksempel kræft i bugspytkirtlen, dem vil vi i dag ikke kunne tilbyde behandling, fordi vi ikke er sikre på at ramme uden at invalidere patienten. Dem vil vi i dag kunne tilbyde behandling, hvor de før havde en dårlig prognose«, fortæller han og nævner, at man for eksempel ikke vil risikere at ramme maven og tarmene.

LÆS OGSÅ: Første spadestik til ny kræftrådgivning

»Så det åbner op for et nyt potentiale, som vi skal undersøge nærmere«, fastslår cheffysikeren og tilføjer, at det skal foregå i et samarbejde med Riget og Odense, som også har fået et såkaldt MR-stråleapparat.

Bliver pionerer

Faktisk er Danmark ifølge ham det 10. land i verden, som indkøber de specielle apparater, hvorfor man også skal være med til at høste og dele erfaringer på området.

»Så vi bliver også en slags pionerer«, siger han og påpeger i øvrigt, at de andre nye apparater også er toppen af poppen inden for deres felt. De har nemlig en såkaldt CT-scanner indbygget, som er mere avanceret end deres forgængere.

De vil for eksempel være særligt gode til behandling af brystkræft og tumorer i hjernen, hvor knuden ikke bevæger sig.

Brian Holck Kristensen understreger, at de nye apparater her især MR-modellen ikke vil betyde yderligere ventetider. Alle dem, der har gavn af den, vil få tilbuddet, lyder det.

MR-stråleapparater til efteråret

30. april 2018 går de to nye stråleapparater i drift og vil dagligt kunne behandle 22 patienter. De resterende apparater installeres og indfases fra 2019 og 2-3 år frem. De to særlige MR-stråleapparater installeres på Rigshospitalet og Herlev og Gentofte Hospital i andet halvår 2018.

LÆS OGSÅ: Når kærligheden til livet overvinder frygten for døden

I forbindelse med Kræftplan IV blev der i maj 2017 afsat 500 millioner kroner til opdatering af stråleapparater og billeddiagnostisk udstyr på de danske hospitaler. Regionsrådet i hovedstaden godkendte på samme tidspunkt udskiftning af 17 ud af 21 stråleapparater, fordi de er for gamle. Det koster 323 millioner kroner, hvoraf et MR-apparat koster 50 millioner og et konventionelt apparat 20. Desuden har man over en femårig periode afsat 27,5 millioner til udvikling inden for strålebehandling.

Du er måske også interesseret i

Kommenarer er lukket, undtagen trackbacks samt pingbacks

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!