Herlev Bladet

Skakken består og har gjort det i 75 år

Herlev Skakklub fylder 75 år i år, og på trods af et faldende medlemstal er klubbens hyggeniveau nøjagtig, hvor det altid har været: på sit højeste.

Der er fart på, når brikkerne bliver rykket, og uret bliver trykket på. Ryk, tryk, ryk, tryk, og så: ”Ja”. Så er spillet ovre, og der bliver sagt tak for kampen. Efter spillet går den lavmælte snak på, hvad man kunne have gjort bedre, og hvor man for alvor kvajede sig – men altid med et smil på læben.

Ud over det er der ret stille i frivilligcentret Marielyst den mandag aften. Alligevel ligger hyggen og ulmer mellem spillerne, og lytter man efter, kan man høre ordene blive vekslet henover de ternede brædder og latteren sprede sig her og der.

Hyggeklub

I år er det 75 år siden, at Herlevs skakentusiaster for første gang samledes rundt om brædderne med de 64 felter og begyndte en æra som Herlev Skakklub.

Klubben mødes stadig hver mandag klokken kvart over 19, som de har gjort siden 1942, og i dag mødes de for sidste gang inden jul og inden det nye år. I den anledning er der skruet lidt ekstra op for hyggen, snakken og det høje humør, og der bliver både serveret æbleskiver og glögg.

I 1960’erne havde klubben over 60 medlemmer og var en af landets største skakklubber. I dag er medlemstallet blevet reduceret til 29 mænd i aldersgruppen 23 til 85 år, som sammen hygger om skakken.

Nok har klubbens førstehold spillet sig op i mesterrækken, men det er altså en klub, hvor hyggen prioriteres højere end en stræben efter højere ratings, fastslår klubbens formand, Kenneth Nielsen.

»Vi er helt klart en hyggeklub,« siger han og forklarer, at der kun er tre-fire af klubbens medlemmer, der terper teori.

Chancerytteren

Et af klubbens 29 medlemmer er Bo Brask, som efter eget udsagn ikke er en af de taktiske spillere, men nærmere en chancerytter.

Bo Brask fylder 54 år om tre uger, og han har spillet skak, siden han var 10 år gammel, hvor han også blev medlem af sin første skakklub i sin hjemstavn i Jylland.

Siden har han været medlem af flere forskellige skakklubber. Noget af det første, han gør, når han flytter til en ny by, er nemlig at melde sig ind i byens skakklub – og det er ikke tilfældigt.

»Det er for de sociale relationer. De oplevelser, jeg har fået på grund af skakken, kan du ikke købe. Det er nogle, du selv er nødt til at opsøge,« fortæller Bo Brask.

Nu har han været medlem af Herlev Skakklub siden 2006, hvor han flyttede hertil og vandt klubmesterskabet – desværre før han havde meldt sig ind, så der fulgte ingen medalje med.

Men de par timers skakspil en gang om ugen er ikke nok for ham, så derfor spiller han skak på internettet hver eneste dag. Det er det første, han gør, når han åbner øjnene om morgenen, og det sidste, inden han lukker dem igen.

»Det er kærligheden til at træne min hjerne til at tænke hurtigt,« fortæller han, for det holder nemlig hjernen i gang, og det er vigtigt.

Til daglig arbejder han med videresalg af gamle grammofonplader, og her kan han bruge skakken – og omvendt. Men det er ikke kun hjernegymnastikken, der fanger Bo Brask. Det er også den afslappende funktion, tankesporten har på ham.

»Det er som at sætte sig ind i en klokke, hvor hverdagens stress forsvinder, og man kan sætte sig ned og slappe helt af,« siger han, og så begynder lynturneringen.

»Skal du ikke være med, Bo?« bliver der spurgt, men tilbagemeldingen er klar:

»Nej, det ville bare være synd for jer andre,« griner Bo Brask.

Endnu en gang bliver der helt stille i lokalet, og det eneste, der er tilbage, er den bragende koncentration, brikkerne, der bliver rykket, og det tikkende ur, der skifter fra spiller til spiller.

Du er måske også interesseret i
Kommentarer
Henter kommentarer.....